Archieffoto kuikens.
Archieffoto kuikens. ANP/Robin Utrecht

Eerste kuikens in proef tegen vogelgriep gevaccineerd

Dieren

BARNEVELD/DEN HAAG (ANP) De eerste eendagskuikens zijn gevaccineerd tegen vogelgriep in een eerste veldexperiment met het middel, meldt het ministerie van Landbouw. Eerder werd het vaccin al in een laboratorium getest, maar nu moet blijken of de prik ook werkt in de stal. In totaal krijgen 1800 kuikens het vaccin tijdens de proef.

Het experiment wordt nu nog maar op twee bedrijven uitgevoerd en duurt tot in het najaar van 2025. De eerste resultaten worden in het tweede kwartaal van 2024 verwacht. Het vaccin moet beschermen tegen zowel de verschijnselen van de vogelgriep als de verspreiding van het virus.

Nederland kampt al langere tijd met veel gevallen van vogelgriep. Demissionair landbouwminister Piet Adema wil met dit vaccin het aantal besmettingen terugdringen.

,,Onder praktijkomstandigheden kan de effectiviteit van een vaccin anders zijn dan onder gecontroleerde omstandigheden in een laboratorium’’, licht het ministerie toe. ,,In een pluimveestal zijn bijvoorbeeld de huisvesting en het stalklimaat anders, worden de dieren tegen meer ziekten gevaccineerd en zijn er andere kiemen in de stal aanwezig die de effectiviteit van een vaccin kunnen beïnvloeden.’’

Naast de veldproef kondigt het ministerie een pilot aan om een groter aantal pluimveebedrijven in Nederland te vaccineren. Dat gebeurt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024. ,,Voorwaarde is dat het vaccin dan Europese goedkeuring heeft.’’